استارت‌آپ ژاپنی، راه‌اندازی اولین راکتور همجوشی پایدار در جهان را برای سال ۲۰۳۴ برنامه‌ریزی کرده است.

## ژاپن به دنبال ساخت اولین راکتور همجوشی هسته ای پایدار در جهان

شرکت نوپای ژاپنی “همجوشی مارپیچی” (Helical Fusion) با هدف ارائه اولین راکتور همجوشی هسته‌ای پایدار در جهان در سال ۲۰۳۴ و آغاز فعالیت‌های تجاری در دهه ۲۰۴۰ میلادی برنامه‌ریزی می‌کند. این خبر از سوی مدیرعامل این شرکت به خبرگزاری رویترز اعلام شده است.

همجوشی هسته ای، فرآیندی که انرژی خورشید را تامین می‌کند، سالهاست که به عنوان منبعی پاک و نامحدود برای تولید انرژی مورد توجه دانشمندان و محققان جهان قرار گرفته است. با این حال، تلاش‌های بین‌المللی برای مهار این فرآیند و ساخت راکتور همجوشی هسته ای تجاری پس از ۷۰ سال هنوز به نتیجه نرسیده است.

“تاکایا تاگوچی”، مدیرعامل “همجوشی مارپیچی”، در گفت‌وگو با رویترز بیان کرده است: “هدف ما ساخت اولین راکتور همجوشی هسته‌ای پایدار جهان و آغاز تولید برق در عرض ۱۰ سال آینده است.”

با توجه به وابستگی شدید ژاپن به واردات انرژی، ساخت راکتور همجوشی هسته ای می‌تواند به استقلال انرژی این کشور و حتی صادرات انرژی به سایر کشورها منجر شود. تاگوچی، که پیش از تاسیس “همجوشی مارپیچی” در سال ۲۰۲۱ به همراه دو محقق از “موسسه ملی علوم همجوشی” ژاپن، در بانک‌های این کشور فعالیت می‌کرد، بر این باور است که این راکتور می‌تواند به امنیت انرژی ژاپن کمک شایانی کند.

همجوشی هسته‌ای با استفاده از لیزر یا آهنربا برای ترکیب دو اتم سبک به یک اتم سنگین‌تر و آزاد شدن انرژی حاصل می‌شود. “همجوشی مارپیچی” قصد دارد اولین راکتور آزمایشی خود را با استفاده از “روش مارپیچی” (Helical Method) و با ظرفیت تولید ۵۰ تا ۱۰۰ مگاوات انرژی، با کمک فناوری مغناطیسی به بهره‌برداری برساند.

تاگوچی می‌گوید: “پس از راه اندازی راکتور آزمایشی در سال ۲۰۳۴ و چند سال فعالیت، می‌توانیم ساخت راکتور تجاری را آغاز کرده و در سال ۲۰۴۰ آن را به بهره‌برداری برسانیم.”

ژاپن تا کنون حدود ۴۰۰ میلیارد ین (۲.۸ میلیارد دلار) در تحقیقات “موسسه ملی علوم همجوشی” سرمایه‌گذاری کرده است. تاگوچی در ماه جاری میلادی اعلام کرده است: “ما قصد داریم نتایج تحقیقات “موسسه ملی علوم همجوشی” را تجاری‌سازی کنیم.”

این موسسه، یکی از بزرگترین مراکز تحقیقاتی همجوشی هسته‌ای جهان را در اختیار دارد و توانسته است به دمای ۱۰۰ میلیون درجه سانتیگراد و پلاسمای بیش از ۳۰۰۰ ثانیه در این مرکز دست یابد.

برای سال‌هاست که دانشمندان با چالش تولید انرژی بیشتر از انرژی مصرفی برای گرم کردن سوخت به دمای بیش از ۱۰۰ میلیون درجه سانتیگراد در واکنش همجوشی دست و پنجه نرم می‌کنند.

تاگوچی با اشاره به وجود چالش‌های متعدد در راه ساخت راکتور همجوشی هسته ای می‌گوید: ” جمع‌آوری یک تریلیون ین برای ساخت راکتور آزمایشی، ایجاد فناوری اَبَررسانایی دمای بالا برای کویل‌ها، و برقراری مقررات ایمنی برای اخذ مجوز ساخت راکتور از موانع اصلی در این مسیر هستند.”

مجله خبری تکنولوژی و موبایل