دانشمندان یونانی هشدار می‌دهند که تغییرات آب و هوایی آتش‌سوزی‌های جنگل‌ها را در شرق مدیترانه تشدید می‌کند.

## آتش سوزی های فاجعه بار: معضلی در حال گسترش در شرق مدیترانه

دانشمندان برجسته یونانی هشدار داده اند که خطر فزاینده آتش سوزی های جنگلی، که هم در تعداد و هم در شدت در حال افزایش هستند، به طور تنگاتنگی به تغییرات آب و هوایی در منطقه بسیار آسیب پذیر شرق مدیترانه گره خورده است.

پروفسور نیکوس میخالوپولوس، از رصدخانه ملی آتن، در گفتگو با آنادولو گفت: “مدیترانه، به ویژه شرق مدیترانه، نقطه گرمی از نظر آب و هوایی است که دمای آن بسیار سریعتر از سایر نقاط جهان در حال افزایش است و تعداد روزهای سوزان در سه دهه گذشته به طور قابل توجهی افزایش یافته است.”

او افزود: “هوای خشک و امواج گرمای شدید، همراه با بارندگی کم که پوشش گیاهی را خشک می کند و وزش بادهای شدید شمالی، که ما آنها را ملتم می‌نامیم، شرایط ایده آل برای شروع و گسترش سریع آتش سوزی ها را ایجاد می کنند.”

میخالوپولوس در مورد تأثیر آتش سوزی ها گفت که انتشار گازهای آنها نه تنها برای انسان سمی است، بلکه به گرم شدن کره زمین نیز کمک می کند.

او توضیح داد: “مستقیم ترین اثر آنها جذب تابش خورشیدی و تولید گازهای گلخانه ای است.”

او گفت که آتش سوزی ها پوشش گیاهی و جنگل ها را که آلاینده ها را فیلتر می کنند، نابود می کنند و ما را در معرض آلودگی هوای بیشتری قرار می دهند.

او همچنین افزود که کاهش جنگل ها که به عنوان تهویه مطبوع طبیعی عمل می کنند، به معنای هوای گرمتر در آینده خواهد بود.

بر اساس گفته های میخالوپولوس، در مورد آتن که در سال های اخیر شاهد چندین آتش سوزی بزرگ، از جمله آتش سوزی اوایل آگوست، بوده است، ویرانی جنگل ها و پوشش گیاهی آنها تهدیدی عمیق و جدی است.

او هشدار داد: “با توجه به اینکه تقریباً 40 درصد از زمین های جنگلی اطراف آتن در هشت سال گذشته نابود شده اند، ماه ها و سال های آینده از نظر دما و رویدادهای شدیدتر خواهند بود.”

او در مورد اقدامات برای مهار پیامدهای جنگل زدایی ناشی از آتش سوزی ها، گفت که تمرکز باید بر پیشگیری باشد و تأکید کرد که شهروندان باید نقش خود را ایفا کنند و فقط به مقامات اتکا نکنند.

او گفت: “مردم باید زمین خود را تمیز نگه دارند و مخزن آب یا مخزن کوچک در باغ خود داشته باشند تا در صورت وقوع آتش سوزی به آنها کمک کند.”

او گفت که از دیدگاه وسیع تر، اساسی ترین اقدام پیشگیرانه، به نوعی خنک کردن جهان است.

او گفت: “این تلاش بلندمدتی است که حتی اگر حجم انتشار کربن بلافاصله متوقف شود، دهه ها طول خواهد کشید.”

او گفت: “به همین ترتیب، ما باید روش زندگی خود را تغییر دهیم، از جمله زندگی در خانه های کوچکتر، مصرف گوشت کمتر و در نتیجه تولید کمتر گازهای گلخانه ای.”

## انبوهی از مشکلات

اتاناسیوس ننس، محقق ارشد در بنیاد تحقیق و فناوری-هللاس، کمبود بارندگی کافی و الگوهای گرمای شدید را به عنوان دلایل اصلی افزایش آتش سوزی ها در یونان و شرق مدیترانه ذکر کرد.

ننس، که همچنین مدیر آزمایشگاه فرآیندهای جوی در دانشگاه پلی تکنیک لوزان است، گفت: “بارندگی کمتر شده است. هر زمان که بارندگی داریم، گاهی اوقات به صورت رویدادهای شدید، از جمله طوفان و سیل رخ می دهد. بنابراین، آب به سرعت از بین می رود و توسط زمین و اکوسیستم جذب نمی شود. این واقعاً یک مشکل بزرگ است.”

او توضیح داد: “در مدیترانه، هم آب دریا و هم آب زیرزمینی دمای بسیار بالایی دارند. هر زمان که آب گرم باشد، به گرم شدن زمین نیز شدت می بخشد، زیرا آب به عنوان مخزنی از گرما عمل می کند.”

او گفت که افزایش تعداد و شدت آتش سوزی ها منطقه را در معرض خطر آتش سوزی های بیشتر قرار می دهد، زیرا به خاک فرصت بهبودی نمی دهد.

او افزود که گردشگری بیش از حد و استفاده گسترده از روش های کشاورزی منسوخ که آب زیادی مصرف می کنند، باعث خشکی خاک و در نتیجه آتش سوزی بیشتر می شود.

ننس در مورد تأثیرات آتش سوزی ها بر طبیعت گفت که آنها پوشش گیاهی طبیعی را که برای حفظ رطوبت و مهار سیل ضروری است، می سوزانند، در حالی که پوشش گیاهی و جانوری را که اجزای برجسته اکوسیستم هستند، نابود می کنند.

او بر خطر جدی دود ناشی از آتش سوزی ها برای سلامت انسان تاکید کرد.

او گفت: “هنگامی که جنگل ها را می سوزانید، مقادیر زیادی ذرات غنی از ترکیبات سرطان زا آزاد می کنید. هنگامی که این ذرات را تنفس می کنید، بدن شما به دلیل استرس اکسیداتیو از درون ملتهب می شود.”

او گفت: “این ذرات می توانند خطر حمله قلبی را افزایش دهند و باعث دیابت، پیری زودرس، مشکلات ریوی و تنگی نفس شوند.”

ننس همچنین به رابطه مستقیم بین آتش سوزی ها و تغییرات آب و هوایی اشاره کرد.

او گفت: “محققان متعددی نشان داده اند که بدون وجود مشکل آب و هوا، شاهد چنین آتش سوزی های گسترده ای نبودیم. ممکن بود هنوز هم آتش سوزی هایی داشته باشیم، زیرا این یک پدیده طبیعی است، اما چیزی شبیه به آنچه در حال حاضر تجربه می کنیم، نبود.”

او بر ضرورت اقدامات فردی و دولتی مانند افزایش آگاهی عمومی و هوشیاری تاکید کرد.

ننس گفت که باید مردم را از آتش زدن حتی آتش های کوچک در جنگل ها منصرف کرد و باید سرمایه گذاری بیشتری در فناوری های جدید برای پاسخ سریع انجام شود.

او افزود: “علاوه بر این، موثرترین راه حل کاهش انتشار دی اکسید کربن، انتشار گازهای گلخانه ای و رسیدن به نقطه ای است که دیگر شاهد افزایش دما نباشیم.”

مجله خبری تکنولوژی و موبایل