موج سوم محدودیتهای آمریکا علیه صنعت نیمههادی چین: ضربه جدید به پکن
دولت بایدن در اقدامی جدید، به دنبال اعمال سومین دور از محدودیتهای صادرات تراشه به چین است. این اقدام که گفته میشود بیش از ۱۴۰ شرکت چینی، از جمله گروه فناوری نائورا را تحت تأثیر قرار میدهد، نشاندهنده تشدید فشار ایالات متحده بر پیشرفتهای فناوری چین در هوش مصنوعی و کاربردهای نظامی است.
گزارشها حاکی از آن است که این محدودیتها شامل شرکتهای تولیدکننده تجهیزات تراشه سازی مانند پیوتک و سیکریر تکنولوژی نیز میشود. احتمالا صادرات تراشههای حافظه پیشرفته و حدود ۲۴ نوع ابزار تولید تراشه به چین به طور کامل ممنوع خواهد شد. علاوه بر این، بیش از ۱۰۰ تولید کننده تجهیزات تراشه و دو شرکت سرمایهگذاری چینی، وایز رود کپیتال و وینگتک تکنولوژی، ممکن است به فهرست سیاه اضافه شوند و در نتیجه از انجام تجارت با تامینکنندگان آمریکایی محروم گردند.
این تحریمها همچنین شامل محدودیت صادرات تراشههای حافظه با پهنای باند بالا، که برای آموزش هوش مصنوعی حیاتی هستند، و تجهیزات ساخت تراشه تولید شده در کشورهایی مانند اسرائیل، مالزی، سنگاپور، کره جنوبی و تایوان میشود.
البته این اقدام آمریکا برای چین غیرمنتظره نیست. چین در حال حاضر تلاشهای گستردهای را برای افزایش تولید داخلی و کاهش وابستگی به سایر کشورها آغاز کرده است. سخنگوی وزارت خارجه چین، لین جیان، پیش از این اقدامات آمریکا را به عنوان عاملی مخرب برای تجارت جهانی محکوم کرده و از اتخاذ تدابیر متقابل برای حمایت از شرکتهای داخلی خبر داده بود. شرکت تولید نیمههادی بینالمللی (SMIC)، که از سال ۲۰۲۰ تحت محدودیتهای آمریکا قرار دارد، نیز انتظار دارد با محدودیتهای بیشتری روبرو شود.
این دور سوم از محدودیتها بر صنعت تراشه، تنها چند هفته مانده به پایان دوره ریاست جمهوری بایدن، اعمال میشود. با وجود تغییر دولت، بسیاری معتقدند که سیاستهای ضد چینی بایدن در حوزه نیمههادیها، همچنان در دوره ریاست جمهوری ترامپ نیز ادامه خواهد یافت. این رویکرد، تلاشهای بلندمدت آمریکا برای محدود کردن پیشرفتهای فناوری چین را نشان میدهد.